Αρχική  Χάρτης Ιστοσελίδας  English
 

Εσθονία

 
 

Γενικές πληροφορίες1. Γεωγραφικά και δημογραφικά στοιχεία

Έκταση: 45.226 τ.χλμ.
Σύνορα: με τη Λετονία (Ν) και με τη Ρωσία (Α)
Ακτές: ΒΔ από τη Βαλτική θάλασσα και Β από τον κόλπο της Φιλανδίας
Πληθυσμός: 1.332.893κάτοικοι (2005).
Πρωτεύουσα: Τάλλιν ή Ταλίν, (401.821 κατοίκοι)
Κυριότερες πόλεις: Ταρτού, Νάρβα, Πιάρνου
Κυριότερα λιμάνια: Δ από τον κόλπο της Ρίγα, ΒΔ από τη Βαλτική θάλασσα και Β από τον κόλπο της Φιλανδίας
Λιμνες: Πέιπους (3.520 τ. χλμ.) βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία
Εθνολογ. σύνθεση:70% είναι Εσθονοί ενώ υπάρχει σημαντική ρωσική μειονότητα
Θρήσκευμα(-τα): Λουθηρανική, στην πλειονότητα και ρωσο-ορθόδοξη
Γλώσσες: Εσθονική, είναι συγγενική με την Φιλανδική. Ξένες γλώσσες η αγγλική και η γερμανική.
Φυσικοί πόροι: Δάση, ξυλεία, κτηνοτροφία (βοοειδή, γουρούνια), βιτουμενιούχοι σχιστόλιθοι και οι φωσφορίτες.
Νόμισμα: Εσθονική κορώνα (LVL), υποδιαιρείται σε 100 santim.
Ισοτιμία (κυμαιν.): 1 € = 15,6466ΕΕΚ
Ώρα: +2 ώρες GMT (όπως η Ελλάδα)
Κλίμα: Ηπειρωτικό με ήπια χαρακτηριστικά, λόγω της επίδρασης ρευμάτων της Βαλτικής

Η Εσθονία στο ένα τέταρτο του εδάφους της καλύπτεται από δάση, κυρίως κωνοφόρων, στα οποία ζουν ελάφια, αγριόχοιροι, κάστορες κ.ά. ζώα. Υπάρχουν περί τις 1400 λίμνες. Το μεγαλύτερο υψόμετρο φτάνει μόλις τα 318 μ. Στην Εσθονία ανήκουν περίπου 1.500 νησιά που βρίσκονται στη Βαλτική θάλασσα, μεταξύ των οποίων το Σάαρεμαα και το Χιίουμαα που είναι και τα μεγαλύτερα και βρίσκονται στο άνοιγμα του κόλπου της Ρίγα


2. Πολιτικά στοιχεία

Επίσημη ονομασία: Δημοκρατία της Εσθονίας
Εθνική επέτειος: 6 Δεκεμβριου, ημέρα ανακήρυξης της Εσθονίας ως ανεξάρτητου κράτους. Απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991 και την 1η Μαΐου 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Συνταγμ. καθεστώς: τον Αύγουστο του 1991 το κοινοβούλιο της Εσθονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας από την τότε Σοβιετική Ένωση (η οποία την αναγνώρισε στις 6.9.1991), ανακηρύσσοντας την σε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Αρχηγός κράτους: Τόμας Χέντρικ Ίλβες
Πρωθυπουργός: Αντρους Ανσιπ


Ξένες Επενδύσεις
Οι ελεύθερες οικονομικές στρατηγικές και το άριστο επιχειρηματικό περιβάλλον έχουν διασφαλίσει μία συνεχή αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Εσθονία. Με το πέρασμα των χρόνων η Εσθονία έχει γίνει μία από τις πρωτοποριακές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά την εισροή των κατά κεφαλήν επενδύσεων.
Πολυάριθμες ξένες εταιρίες θεωρούν την Εσθονία πολύ ελκυστική από άποψη γεωγραφική. Οι εταιρίες, μέρος των οποίων ή ολοκληρωτικά ανήκουν σε αλλοδαπούς, αναλογούν στο ένα τρίτο του Εσθονικού ΑΕΠ (ακαθάριστο εθνικό προϊόν ) και στο 50% των κρατικών εξαγωγών.

Οι γενικές τάσεις των ξένων επενδύσεων μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
 • Κατά το 1995-1996 η πλειοψηφία των ξένων επενδύσεων συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων.
 • Από το 1996 υπάρχει μία αύξηση στις επανεπενδύσεις των κερδών, οι οποίες ανήλθαν στο 54% της συνολικής ετήσιας εισροής των ξένων επενδύσεων μέσα στο 2003.
 • Υπάρχει αυξητική τάση στον αριθμό των μικτών επιχειρήσεων.
 • Το μερίδιο των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα είχε σχετικά αργή ανάπτυξη.
Ξένες Επενδύσεις ανά δραστηριότητα και χώρα
Από το τέλος του 2004, το σύνολο των ξένων επενδύσεων έφτασε τα 5.54 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 30.3% των ξένων επενδύσεων έχει γίνει σε οικονομικές μεσιτίες. Τον τομέα αυτό ακολουθούν οι μεταφορικές-αποθηκευτικές-επικοινωνιακές και κατασκευαστικές επενδύσεις με 18.5% και 17% επί του συνόλου. Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο έχει απορροφήσει το 15.1% του συνόλου των ξένων επενδύσεων.
Τοπική κατανομή των ξένων επενδύσεων
Το Ταλίν και οι γύρω περιοχές εξακολουθούν να είναι η πιο ιδανική περιοχή για τους ξένους επενδυτές στην Εσθονία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών και για άλλες περιοχές όπως από την εταιρία Kunda Nordic Cement & Rakvere Meat Factory (Laane-Vitumaa) και την Horizon Pulp & Paper (Harjumaa).
Νομικό Πλαίσιο
Η Εσθονία δεν έχει συναλλαγματικούς ελέγχους ή περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις. Το ύψος του ξένου επενδυμένου κεφαλαίου στην εσθονική βιομηχανία είναι απεριόριστο και οι εταιρίες μπορούν να είναι εξ ολοκλήρου ξένης ιδιοκτησίας. Οι ξένες εταιρίες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τις εγχώριες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επαναπατρισμού των κερδών και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία γης. Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εταιρίες στην επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, όλες οι εταιρικές επενδύσεις από την 1η Ιανουαρίου 2000 απαλλάσσονται από το φόρο των μη κατανεμημένων εταιρικών κερδών. Υπάρχει μόνο φόρος στα μερίσματα των μετόχων ύψους 26%.
Η Εσθονία έχει συνάψει συμφωνίες προώθησης και προστασίας των επενδύσεων με την Αυστρία, την Οικονομική Ένωση Βελγίου-Λουξεμβούργου, την Κίνα, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Διεθνές εμπόριο
Η κοντινή απόσταση της Εσθονίας από τις Βόρειες αγορές, η τοποθεσία ανάμεσα στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, το ανταγωνιστικό λειτουργικό κόστος και η εργατική δύναμη υψηλών δεξιοτήτων είναι οι κύριοι λόγοι που φέρνουν την Εσθονία σε πλεονεκτική θέση μετά την ανεξαρτητοποίησή της. Η Εσθονία είναι ένας αναγνωρισμένος υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου αφού δεν υπάρχουν δασμοί στις εξαγωγές.
Οι αρχές του Ελεύθερου Εμπορίου εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Νοέμβριο του 1999 η Εσθονία έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organization - WTO). Το 2004 η Εσθονία ήταν ένα από τα 10 νέα κράτη που προσχώρησαν στην Ε.Ε. Σαν μέλος του WTO μέσα στην Ε.Ε., προωθεί τις ξένες επενδύσεις στην Εσθονία και αυξάνει την ασφάλεια και για τους Εσθονούς αλλά και για τους ξένους επενδυτές, δημιουργώντας ένα αξιόπιστο πλαίσιο εργασίας χρησιμοποιώντας τις εθνικές οικονομικές και εμπορικές στρατηγικές. Το μερίδιο των υπεργολαβικών εργασιών στις εξαγωγές είναι ακόμα υψηλό, φτάνοντας το 75-80% - στους τομείς μηχανολογίας και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών και υφαντουργίας.

Διεθνές εμπόριο της Εσθονίας κατά το έτος 2003
Το ύψος του εσθονικού διεθνούς εμπορίου μέσα στο 2003 ήταν 9.78 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι εξαγωγές ήταν 4 δισεκατομμύρια € (41%) και οι εισαγωγές ήταν 5.7 δισεκατομμύρια ευρώ (59%). Το 2003 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές κατά 13% συγκριτικά με το 2002.

Ανά χώρα
Το 2003 οι 10 βασικές χώρες- εταίροι στις εξαγωγές έμειναν οι ίδιες με το 2002. Οι εξαγωγές στη Φινλανδία αυξήθηκαν από 24.8% το 2002 σε 25.9%, οι εξαγωγές στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία αυξήθηκαν λιγότερο. Στις εισαγωγές υπάρχει μία αλλαγή στη λίστα των 10 βασικών χωρών - εταίρων: η Πολωνία αντικαταστάθηκε από την Ουκρανία και με 4.3% βρίσκεται στην έκτη θέση ανάμεσα στις βασικές χώρες συνεργασίας με την Εσθονία. Η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα και την Ιταλία ήταν η μεγαλύτερη. Υπήρξε μία αύξηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Ανά ομάδα αγαθών
Συγκριτικά με το 2002 σημειώθηκε μία αύξηση κυρίως στις εξαγωγές υγρών καυσίμων, μετάλλων και μεταλλικών εξαρτημάτων, πλαστικών και εξοπλισμού μεταφορών.


1. Κυριότεροι εμπορικοί εταίροι Εσθονίας κατά το έτος 2004


α) Εξαγωγές: Οι εξαγωγές της Εσθονίας πραγματοποιήθηκαν κυρίως προς τις εξής χώρες:
  Φινλανδία (Απορρόφησε το 23,3% των εξαγωγών της Εσθονίας)  
  Σουηδία (15,4%)  
  Γερμανία (8,4%)  
  Λετονία (7,8%)  
  Ρωσία (5,7%)  


β) Εισαγωγές: Η Εσθονία εισάγει προϊόντα κυρίως από τις χώρες:
  Φινλανδία (22,1%)  
  Γερμανία (12,9%)Γερμανία (12,9%)  
  Σουηδία (9,7%)  


Κυριότερα προϊόντα εξαγωγών
Η Εσθονία εξήγαγε κατά το έτος 2004 προϊόντα των κατωτέρω κλάδων (σε ποσοστό επί τοις % συμμετοχής στο σύνολο των εξαγωγών):
  Μηχανήματα και ηλεκτρικές συσκευές
27,5
  Ξυλεία και προϊόντα ξύλου
13,1
  Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα
9
  Μέταλλα και προϊόντα μετάλλων
7,8
  Αγροτικά προϊόντα & παρασκευάσματα τροφίμων
7,3
  Εξοπλισμός μεταφορών
6,1


Κυριότερα προϊόντα εισαγωγών
Η Εσθονία εισήγαγε κατά το έτος 2004 προϊόντα (σε ποσοστό επί τοις % συμμετοχής στο σύνολο των εισαγωγών):
  Μηχανήματα και ηλεκτρικές συσκευές
28,6
  Εξοπλισμός μεταφορών
12,1
  Μέταλλα και προϊόντα μετάλλων
11,0
  Αγροτικά προϊόντα & παρασκευάσματα τροφίμων
9,2
  Πετρελαιοειδή
6,9


2. Ελληνο-Εσθονικές εμπορικές συναλλαγές


Μέχρι σήμερα οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών κινούνται σε χαμηλό επίπεδο και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους δυνατότητες. Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2004 οι συνολικές εξαγωγές μας ανήλθαν σε 86.364.464 Εσθον. κορώνες, ήτοι 5.514.972 ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές από την Εσθονία αριθμούνται σε 115.516.599 Εσθον. Κορώνες, ήτοι 7.376.539 ευρώ. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές μας πραγματοποιούνται πρωτίστως σε κλωστοϋφαντουργικά είδη, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό υλικό, παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων. Οι πλαστικές ύλες, τα χημικά προϊόντα και τα μέταλλα είναι προϊόντα που παρουσιάζουν επίσης μια σχετική εξαγωγική κινητικότητα.
Στις κυριότερες εισαγωγές από την Εσθονία συγκαταλέγονται τα δέρματα/γουνο-δέρματα (κατέχουν σταθερά την πρώτη θέση τα τελευταία χρόνια), η ξυλεία και τα προϊόντα από ξύλο, τα ορυκτά λάδια και διάφορα άλλα προϊόντα που δεν έχουν μια σταθερή παρουσία την τελευταία πενταετία.
Αναλυτικά παραθέτονται στη συνέχεια στατιστικά στοιχεία διμερούς εμπορίου:

Ελληνικές εξαγωγές στην Εσθονία:
Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Εσθονία είναι ασταθής, παρουσιάζουν μάλιστα σημαντικές αυξομειώσεις με τελική μείωση της τάξεως του 28,43% . Αναλυτικότερα το 2003 ήταν 120.676.179 ενώ το 2004 έπεσαν στο 86.364.464.
Τα κυριότερα ελληνικά προϊόντα που εξήχθησαν στην Εσθονία τα έτη 2003 και 2004 είναι τρόφιμα, προϊόντα βιομηχανιών ειδών διατροφής, κλωστοϋφαντουργικά είδη , προϊόντα χημικών βιομηχανιών, μηχανικό και ηλεκτρολογικό υλικό και πλαστικές ύλες. Τις κορυφαίες θέσεις καταλαμβάνουν τα κλωστοϋφαντουργικά είδη, τα τρόφιμα, το μηχανικό και ηλεκτρολογικό υλικό. Ελληνικές Εισαγωγές από την Εσθονία:

Ο κυριότερος όγκος εσθονικών εξαγωγών περιλαμβάνει ζώα ζωντανά και προϊόντα ζωικού βασιλείου, ορυκτά, πλαστικές ύλες, ξυλεία, υφαντικές ύλες, δέματα και γουνοδέρματα και προϊόντα χημικών βιομηχανιών. Ιδιαιτέρα αναπτυγμένος είναι ο τομέας των δερμάτων και γουνοδερμάτων.


Συμπεράσματα και προτάσεις για την προώθηση των εξαγωγών μας στην Εσθονία.


Ασφαλώς το σημερινό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της Εσθονίας και η σταδιακή άνοδος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της αποτελούν ενθαρρυντικούς παράγοντες για τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων στις αγορές της. Τα ελληνικά προϊόντα μέχρι σήμερα σε γενικές γραμμές είναι, είτε άγνωστα, είτε εισάγονται μέσω σκανδιναβικών ή ευρωπαϊκών χωρών, αυξάνοντας το τελικό κόστος τους.

Τα προϊόντα που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ενδιαφέρον για εξαγωγή είναι ποικίλα: Γενικά προϊόντα διατροφής, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, τυρί φέτα, ελιές, αλλαντικά, κονσέρβες, κρασιά, προϊόντα κατασκευαστικού τομέα (ήτοι δομικά υλικά, είδη υγιεινής, προφίλ αλουμινίου, είδη από ανοξείδωτο χάλυβα), μηχανήματα ιατρικά, γεωργικά, επεξεργασίας τροφίμων, κλπ.

Επιπροσθέτως, η συνεργασία Ελλήνων και Εσθονών επιχειρηματιών θα μπορούσε να βρεί γόνιμο έδαφος για δημιουργία JOINT VENTURES προσανατολιζόμενων όχι μόνο στο χώρο της Εσθονίας αλλά και στα όμορα κράτη της Βαλτικής, Σκανδιναβίας , Ρωσίας. Η εγγύτητα, οι μακροχρόνιοι και ιδιαίτεροι δεσμοί, η γνώσης της περιοχής, της νοοτροπίας κοκ. αποτελούν σημαντικούς λόγους για σύναψη συμφωνιών με επιχειρήσεις της Εσθονίας.
Τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν επιτυχείς συνεργασίες είναι στην επεξεργασία του ξύλου και του χάρτου, στην παραγωγή ειδών ένδυσης, στα χημικά (πλαστικά, χρώματα κλπ.), στην επεξεργασία μετάλλων, στον κατασκευαστικό τομέα κλπ.
Ίδρυση επιχείρησης
Το εσθονικό νομικό σύστημα βασίζεται στο Ευρωπαϊκό μοντέλο. Ο νέος Εμπορικός Κώδικας εφαρμόζεται από την 15η Φεβρουαρίου 1995 και η αποτελεσματικότητά του φάνηκε από την 1η Σεπτεμβρίου 1995. Ο νόμος εκφράζει τις βασικές αρχές της εσθονικής επιχειρηματικότητας σε συμφωνία με τις καλύτερες Ευρωπαϊκές παραδόσεις και δεδομένα, υπογραμμίζοντας το ρόλο του Εμπορικού Μητρώου. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Κώδικα υπάρχουν πέντε τύποι επιχειρήσεων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατά την ένταξή τους στο Εμπορικό Μητρώο: Ατομική Επιχείρηση, Γενικός Συνεταιρισμός, Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης, Ιδιωτική Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Δημόσια Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης.
Ξένη Επιχείρηση - Υποκατάστημα ξένης εταιρίας
Εάν μία ξένη εμπορική επιχείρηση επιθυμεί να προσφέρει στην αγορά της Εσθονίας αγαθά ή υπηρεσίες με την επωνυμία του, θα πρέπει να εισάγει το υποκατάστημά του στο Εμπορικό Μητρώο. Στα προβλεπόμενα από το νόμο πλαίσια, μία εμπορική επιχείρηση πρέπει να κατοχυρώσει την άδειά της προκειμένου να ανοίξει υποκατάστημα στην Εσθονία. Οι επιχειρήσεις που δεν εγγράφονται στο Εμπορικό Μητρώο (πχ. μόνιμες ιδρύσεις) πρέπει να κάνουν ξεχωριστά εγγραφή στην Εφορία.
Εάν το υποκατάστημα δεν είναι νομικό πρόσωπο, η ξένη εταιρία είναι υπεύθυνη για τις υποχρεώσεις του υποκαταστήματός της. Για την ίδρυση υποκαταστήματος μίας ξένης εταιρίας είναι απαραίτητο να προηγηθεί η εγγραφή του στο Εμπορικό Μητρώο και η αίτηση εγγραφής θα πρέπει να περιέχει τα ίδια στοιχεία για το υποκατάστημα με αυτά της κύριας εταιρίας. Η αίτηση επίσης θα πρέπει να αναφέρει το κράτος υπό τη νομοθεσία του οποίου λειτουργεί η μητρική εταιρία. Μία ξένη εταιρία θα πρέπει να διορίσει διευθυντή ή διευθυντές για το υποκατάστημα. Ο διευθυντής θα πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο με λευκό ποινικό μητρώο. Τουλάχιστον ένας διευθυντής θα πρέπει να έχει ως μόνιμη κατοικία την Εσθονία. Δεν μπορεί να γίνει διευθυντής κάποιος χρεοκοπημένος ή ένα πρόσωπο του οποίου το δικαίωμα δέσμευσης σε οικονομική δραστηριότητα το διαχειρίζεται ο νόμος. Αν το υποκατάστημα ή η εταιρία εκτελεί τραπεζικές εργασίες στην Εσθονία, θα χρειαστεί μια άδεια εξωτερικών επενδύσεων από το Συμβούλιο της Τράπεζας της Εσθονίας.
Θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά πρακτικά για τις συναλλαγές του υποκαταστήματος, οι οποίες προσφέρουν μια αληθινή και δίκαιη βάση για τον καθορισμό των εσόδων και των εξόδων του υποκαταστήματος. Γενικά το υποκατάστημα θα πρέπει να ακολουθεί την εσθονική φοροτεχνική νομοθεσία, με κάποιες μόνο μικρές εξαιρέσεις που αφορούν ειδικά τα υποκαταστήματα (πχ. το υποκατάστημα δεν είναι υποχρεωμένο να ελέγχεται από το νόμο).
Φορολογία
Η ισχύουσα Φορολογική Νομοθεσία στην Εσθονία ψηφίστηκε, κυρίως, κατά την πρώτη μεταβατική φάση των ανασχηματισμών. Ο υπάρχων Φορολογικός Νόμος εφαρμόζεται από το 1994 με κάποιες τροποποιήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς. Ο νέος Νόμος για το Φόρο Εισοδήματος εγκρίθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1999 και μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2000. Ένας νέος νόμος για τον Κοινωνικό Φόρο άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2001 και ο νέος νόμος για το ΦΠΑ εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2003.
Στην ατομική φορολόγηση το Εσθονικό φορολογικό σύστημα με το σταθερό συντελεστή 26% (ο οποίος θα μειωθεί στο 20% το έτος 2007) είναι ένα από τα πιο φιλελεύθερα φορολογικά καθεστώτα στον κόσμο. Επιπλέον, ο νέος Νόμος για το Φόρο Εισοδήματος προβλέπει την απαλλαγή από τη φορολόγηση εισοδήματος των μη κατανεμημένων κερδών των εταιριών, ασχέτως αν επανεπενδύονται ή απλώς διατηρούνται. Κύριοι Φόροι

Οι υπάρχοντες φόροι και οι συντελεστές τους είναι οι εξής:
 • Φόρος εισοδήματος: 26%
 • Φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ): 18%
 • Κοινωνικός φόρος (συνεισφορά στην κοινωνική ασφάλιση, κρατική σύνταξη και ασφάλεια υγείας): 33%
 • Φόρος υπέρ του επιδόματος ανεργίας: ( 0.5% ο εργοδότες + 1% ο εργαζόμενοι )
 • Φόρος κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ, υγρά καύσιμα, μεταφορικά οχήματα, φορτωτικές)
 • Φόρος τυχερών παιχνιδιών
 • Κτηματικός φόρος
Ελεύθερες Ζώνες
Σύμφωνα με την Τελωνειακή Πράξη οι ελεύθερες ζώνες μπορούν να ιδρυθούν σε τελωνειακό έδαφος με διαταγή της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας. Όσον αφορά τα εισαγωγικά και εξαγωγικά καθήκοντα, τα μέτρα της φορολόγησης και της οικονομικής πολιτικής δημιουργούνται για τη ρύθμιση των εισαγωγών, ενώ τα αγαθά στην ελεύθερη ζώνη θεωρούνται εκτός τελωνειακού εδάφους και οι τελωνειακές διαδικασίες δεν εφαρμόζονται σε αυτά τα αγαθά.
Η ελεύθερη ζώνη είναι ένα έδαφος όπου ο ΦΠΑ και οι φόροι κατανάλωσης δεν πληρώνονται στα αγαθά που εισάγονται και επανεξάγονται. Επιτρέπει να εξοικονομούνται την εκάστοτε φορά οικονομικοί πόροι. Παρ’ όλο που οι προαναφερόμενοι φόροι θα επιστραφούν σε περίπτωση εισαγωγής αγαθών εκτός ελεύθερης ζώνης και επανεξαγωγής τους, το θετικό αποτέλεσμα επέρχεται από την εξοικονόμηση χρόνου αλλά και από την αποδέσμευση πόρων.
Στην Εσθονία έχουν δημιουργηθεί ελεύθερες ζώνες στη Μούουγκα (κοντά στο Ταλίν ), στη Σιλλαμάε (Βόρειο-Ανατολική Εσθονία) και στη Βάλγκα (Νότια Εσθονία).