Αρχική  Χάρτης Ιστοσελίδας  English
 

Λιθουανία

 
 

Γενικές πληροφορίες1. Γεωγραφικά και δημογραφικά στοιχεία

Έκταση: 65.300 τετρ. χλμ. (όσο περίπου η μισή Ελλάδα). Διοικητικά διαιρείται σε 10 περιφέρειες και 56 δήμους.
Σύνορα:Από Β η Λετονία, από Ν-ΝΑ οι χώρες Λευκορωσία, Πολωνία και Ρωσία (Καλίνινγκραντ).
Ακτές: Βαλτική Θάλασσα (99 χλμ.)
Πληθυσμός: 3.462.600 κάτοικοι (την 1.1.2003).
Πρωτεύουσα: Βίλνιους (543.000 κάτοικοι).
Κυριότερες πόλεις: Kaunas (379.000 κάτ.), Klaipeda (193.000 κάτ.), Siauliai (134.000 κάτ.).
Κυριότερα λιμάνια: Klaipeda, το μεγαλύτερο των τριών Βαλτικών χωρών.
Εθνολογ. σύνθεση:Λιθουανοί 83,5%, Ρώσοι 6,7%, Πολωνοί 6,3%, λοιπές εθνότητες 3,5%.
Θρήσκευμα(-τα): Ρωμαιοκαθολικοί 79%, Ρωσο-ορθόδοξοι 5%, λοιποί 1% και άθρησκοι 15%.
Γλώσσες: Λιθουανική (επίσημη), κατανοητή όμως και η ρωσική.
Φυσικοί πόροι: Όχι σε ιδιαίτερα αξιόλογες ποσότητες: ξυλεία, τύρφη, ασβεστόλιθος, δολομίτης, γρανίτης, αργιλόμαζα, γύψος, κεχριμπάρι (στη Βαλτική).
Νόμισμα: Litas (LTL), υποδιαιρείται σε 100 cents.
Ισοτιμία (σταθερή): 1 € = 3,4528 LTL.
Συνταγματικό καθεστώς: Στις 11/03/1990 το Ανώτατο Συμβούλιο (Tarybas) κήρυξε την ανεξαρτησία της Λιθουανίας από τη Σοβιετική Ένωση. Το νέο Σύνταγμα Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εγκρίθηκε στις 25.10.1992.
Ώρα: +2 ώρες GMT (όπως η Ελλάδα)
Κλίμα: Ηπειρωτικό. Μέσες θερμοκρασίες: θέρος 17,2°C, χειμώνας -4,9°C.
Το 70% του εδάφους της Λιθουανίας είναι πεδινό και το υπόλοιπο χαμηλοί λόφοι. Υπάρχουν περί τις 2.800 λίμνες και 722 ποτάμια, ενώ το 27,6% της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δάση.


2. Πολιτικά στοιχεία

Επίσημη ονομασία: Δημοκρατία της Λιθουανίας
Αρχηγός κράτους:Ο κ. Rolandas Paksas, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πρωθυπουργός: Ο κ. Gediminas KirkilasΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Η Λιθουανία έχει αναπτύξει ευνοϊκή για επιχειρηματική δραστηριότητα και με απεριόριστες δυνατότητες οικονομία, προσανατολισμένη σε μια συνεχή μακροχρόνια εξέλιξη.
Γενική Οικονομική Κατάσταση
 • Το τρέχον πρόγραμμα της ιδιωτικοποίησης των βασικών κλάδων υποδομής καθιερώθηκε με κύριο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την περαιτέρω αύξηση της εισροής των ξένων επενδύσεων.
 • Η αναμόρφωση της Λιθουανικής αγοράς είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Δ.Χ.Κ. (Διεθνές Χρηματικό Κεφάλαιο) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ισότιμο μέλος των οποίων είναι η Λιθουανία.
 • Η Λιθουανία προσφέρει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και μερισμάτων.
 • Η Λιθουανία κατέχει μια από τις πιο ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τον ιδιωτικό τομέα να παράγει πλέον περισσότερο από το 80% του GDP της χώρας.
Σταθερή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η Κυβέρνηση συνέχισε να παίρνει αποτελεσματικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και με την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Σύμφωνα με τις ετήσιες έρευνες μεταξύ ξένων επενδυτών, που πραγματοποιείται από το Γραφείο Ανάπτυξης της Λιθουανίας, το 94% των επενδυτών έμεινε ικανοποιημένο με τις επενδύσεις του, ποσοστό που το 1997 ανερχόταν στο 80%.
Η προετοιμασία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έχει επιφέρει την εναρμόνιση των νόμων και των κανονισμών με τα επίπεδα και τις πρακτικές της ΕΕ.
Η Λιθουανία έχει τη μεγαλύτερη και την πιο εκτεταμένη οικονομία των Βαλτικών Κρατών. Κατά τα τελευταία 50 έτη, η εντατική βιομηχανοποίηση δημιούργησε βιομηχανίες εξειδικευμένες στην παραγωγή ηλεκτρονικών και χημικών προϊόντων, εργαλειομηχανών, στην επεξεργασία μετάλλου, στα προϊόντα από ξύλο, στα οικοδομικά υλικά, στην επεξεργασία τροφίμων. Η ελαφριά βιομηχανία συμπεριλαμβάνει την παραγωγή υφαντουργικών προϊόντων, ετοίμων ενδυμάτων, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού. Όλα αυτά συμπληρώνονται με άριστα διαμορφωμένο δίκτυο μεταφορών και τομέα υπηρεσιών. Μετά το 1990 όλοι αυτοί οι τομείς, παράλληλα με το τραπεζικό σύστημα, έχουν προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε “brown-field” όσο και σε “green-field”. Η ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποίηση πολλών μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων βιομηχανικών και υποδομής συνεπιφέρει την αδιάκοπη εισροή επενδύσεων και το γρήγορο εκσυγχρονισμό.

Οι Μεγαλύτερες Επενδύσεις ανά Τομέα (από 1 Ιανουαρίου 2004)
ΤΟΜΕΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ (εκατομμύρια ευρώ)
% επί του συνόλου
Βιομηχανία
1,235
31.1%
Εμπόριο
711
17.9%
Χρηματομεσιτικός
625
15.7%
Υπηρεσίες Επικοινωνιών
549
13.8%
Aλλα
851
21.5%
Πηγή: Λιθουανική Στατιστική Υπηρεσία

Η διασφάλιση των Ξένων Επενδύσεων
 • - Οι νόμοι της Λιθουανίας για τις επενδύσεις είναι διαμορφωμένοι σύμφωνα με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα νέο Εταιρικό Νόμο και ο Αστικός Κώδικας ισχύει από το έτος 2001.
 • - Διμερείς συμφωνίες, όσον αφορά την προστασία των επενδύσεων, έχουν ήδη επιτευχθεί με τις ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κορέα, Κίνα, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Καζακστάν, Ισραήλ, Τσεχία, Ιταλία, Βενεζουέλα, Εσθονία, Βιετνάμ, Λετονία, Αργεντινή, Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο-Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Αυστραλία, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Ομοσπονδία της Ρωσίας, Μολδαβία, Κουβέιτ, Ουζμπεκιστάν, Ισλανδία, Βασίλειο Χασμίτ της Ιορδανίας.
 • - Επιτρέπεται ο επαναπατρισμός των κερδών (σε ξένο και τοπικό νόμισμα). Υπάρχει εγγυημένο δικαίωμα να εισπραχθούν κέρδη, επιχειρηματικές αμοιβές και τόκοι σε μετατρεπόμενο νόμισμα.
ΜIΣΘΟΙ
Τα εργατικά κόστη στη Λιθουανία είναι από τα κατώτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την 1η Μαΐου 2004, ο κατώτερος μηνιαίος μισθός είναι 500 LTL (€ 145), το κατώτερο ωρομίσθιο είναι 2,95 LTL (€ 0,9). Ο μέσος όρος του μεικτού μισθού στο 4ο τρίμηνο του 2003 ήταν 1,208 LTL (€ 350).

ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ
 • Η κανονική εργάσιμη εβδομάδα - 40 εργάσιμες ώρες. Η μείωση των ωρών πρέπει να διαπραγματευτεί.
 • Η ελάχιστη διάρκεια των διακοπών είναι 28 ημερολογιακές ημέρες, από τις οποίες εξαιρούνται οι επίσημες εθνικές αργίες.
 • Η άδεια μητρότητας και φροντίδας του παιδιού ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 3ου έτους ηλικίας του παιδιού.


Η Λιθουανία μεταμορφώνεται με γρήγορο ρυθμό σε μία εξαγωγική οικονομική δύναμη.
Η Λιθουανία ακολουθεί φιλελεύθερη πολιτική στο εξωτερικό εμπόριο και αυτό έχει επιταχύνει σημαντικά την αύξηση του τζίρου εξωτερικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια. Το 2003 οι λιθουανικές εξαγωγές παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση έναντι των εισαγωγών και μείωση του ελλείμματος στο 1,8%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9.1%, ενώ οι εισαγωγές μόνο κατά 6%.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ
Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επηρέασε ιδιαίτερα το διεθνές εμπόριο της Λιθουανίας. Και πριν την ένταξη στην ΕΕ η Λιθουανία ακολουθούσε φιλελεύθερη πολιτική στο διεθνές εμπόριο και είχε επισυνάψει συμφωνίες διεθνών εμπορικών συναλλαγών με χώρες της ΕE, του Ε.Σ.Ε.Ε. (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ελεύθερου Εμπορίου), της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την Τουρκία και την Ουκρανία. Το ύψος των συναλλαγών με αυτές τις χώρες ανέρχεται περίπου στο 70% του συνολικού όγκου του διεθνούς εμπορίου της χώρας. Με την ένταξη της Λιθουανίας στην ΕΕ οι συνθήκες των εμπορικών συναλλαγών με τις ανωτέρω χώρες δεν αλλάζουν, αφού οι περισσότερες απ’ αυτές επίσης εντάχθηκαν στην ΕΕ αλλά και με τις υπόλοιπες, εκτός της Ουκρανίας, η ΕΕ είχε ήδη Ελεύθερη Εμπορική Συμφωνία.
Από την 1η Μαΐου 2004, ως κράτος-μέλος της ΕΕ η Λιθουανία ευνοείται και από τις προτιμήσεις που καθόρισε στις εμπορικές της συμφωνίες η ΕΕ με τις τρίτες χώρες. Το εμπόριο της χώρας με το Ισραήλ, τα Νησιά Φάρερ και το Μεξικό ρυθμίζεται με βάση τις Συμφωνίες της ΕΕ για το Ελεύθερο Εμπόριο με τα κράτη αυτά. Η Λιθουανία βρίσκεται πλέον σε πολύ καλύτερες εμπορικές συνθήκες με τα Μεσογειακά και Βαλκανικά κράτη.
Η ένταξη στην ΕΕ προσφέρει νέες εμπορικές δυνατότητες τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε νέες αγορές.
Η στρατηγική θέση που συνδέει την ΕΕ με την Κ.Α.Κ. έχει μετατρέψει τη Λιθουανία σε μεταφορικό κέντρο της περιοχής, με 2 στις 10 ζώνες προτεραιότητας στην Ευρώπη να διασταυρώνονται στη Λιθουανία.
Η Λιθουανία έχει την καλύτερη υποδομή στην περιοχή σύμφωνα με επενδυτές και διεθνείς οργανισμούς. Η χώρα κατέχει τέσσερα διεθνή αεροδρόμια, ένα λιμάνι χωρίς προβλήματα πάγου καθώς και ένα δορυφορικό σύστημα τηλεπικοινωνιών. Το ήδη εκτεταμένο οδικό δίκτυο έχει αναβαθμιστεί με την βοήθεια της ΕΕ, της ΕΤΑΑ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναδόμησης και Ανάπτυξης) και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τη Λιθουανία ως το κύριο μεταφορικό κέντρο στην περιοχή, το οποίο ενώνει την Ευρώπη με την Ανατολή. Η επιτροπή της ΕΕ για θέματα μεταφορών έχει σχεδιάσει δύο οδικούς άξονες που διασχίζουν τη Λιθουανία, ο ένας είναι από το Βορρά προς το Νότο, ο οποίος οδικώς αλλά και μέσω σιδηροδρόμου ενώνει τη Σκανδιναβία με την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και έναν ακόμη οδικό άξονα από την Ανατολή προς τη Δύση, συνδέοντας τις τεράστιες Ανατολικές αγορές με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δύο αυτοί οδικοί άξονες συγκαταλέγονται στους δέκα πιο σημαντικούς της Ευρώπης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Δίπλα στο λιμάνι της Κλαϊπέντα, η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς φορτίων, συμπεριλαμβάνοντας ένα σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ασύγκριτο στην Ανατολική Βαλτική. Η αυξημένη κίνηση στις μεταφορές και η αναβάθμιση του λιμανιού συνεχίζουν να βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον στην Κλαϊπέντα. Η πόλη με το λιμάνι και η γύρω παραθαλάσσια περιοχή αποτελεί πλέον μαγνήτη για τους ξένους επενδυτές, φέρνοντας μόλις στη δεύτερη θέση την πρωτεύουσα Βίλνιους, στην προσέλκυση επενδύσεων. Το λιμάνι της Κλαϊπέντα από μόνο του συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης αλλά και της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ:

 1. Είναι ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 2. Η στρατηγικά ευνοϊκή γεωγραφική της θέση - στην ένωση της Ε.Ε. με την Ανατολική Ευρώπη
 3. Ειδικευμένο, ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό
 4. Πολύ ελκυστικό λειτουργικό κόστος και κόστος ζωής
 5. Aριστα ανεπτυγμένα συγκοινωνιακά και μεταφορικά δίκτυα
 6. Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες και Βιομηχανικές Περιοχές
 7. Εξαγώγιμα προϊόντα παγκοσμίων προδιαγραφών
 8. Εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για τους πολυεθνικούς επενδυτές
 9. Δυναμική αύξηση των ξένων επενδύσεων
 10. Αλματώδης αύξηση των Επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας (E-Business)
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Η Λιθουανία συνεχίζει να ασκεί γοητεία σε ξένους επενδυτές μέσα από την ανάπτυξη ενός δικτύου Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) και Βιομηχανικών χώρων σε σημεία-κλειδιά μεταφορικών και βιομηχανικών κέντρων.
Οι τρεις Λιθουανικές πόλεις Κλαϊπέντα, Ούτενα και Καϊσιαντόρις επιλέχθηκαν για την μοναδική τους μείξη μοντέρνας υποδομής, καλά ανεπτυγμένες βιομηχανικές βάσεις και την πεπειραμένη εργατική δύναμη. Αυτή τη στιγμή η Οικονομική Ελεύθερη Ζώνη του Κάουνας βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
Οι Λιθουανικές και ξένες εταιρίες, οργανισμοί και σύνδεσμοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες και σε Βιομηχανικά Πάρκα.
Τα κίνητρα για τις ΕΟΖ περιλαμβάνουν:
 • Για επενδύσεις άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων:
  • απαλλαγή φόρου για τα πρώτα 6 έτη
  • μείωση κατά 50% του φόρου για τα επόμενα 10 έτη
 • Απαλλαγή φόρου και πληρωμής μερίσματος στις ξένες επενδύσεις
 • Απαλλαγή οδικών φόρων
 • Απαλλαγή φόρων περιουσίας
 • Απαλλαγή συναλλαγματικών περιορισμών
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Δίπλα στο λιμάνι της Κλαϊπέντα, η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς φορτίων, συμπεριλαμβάνοντας ένα σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ασύγκριτο στην Ανατολική Βαλτική. Η αυξημένη κίνηση στις μεταφορές και η αναβάθμιση του λιμανιού συνεχίζουν να βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον στην Κλαϊπέντα. Η πόλη με το λιμάνι και η γύρω παραθαλάσσια περιοχή αποτελεί πλέον μαγνήτη για τους ξένους επενδυτές, φέρνοντας μόλις στη δεύτερη θέση την πρωτεύουσα Βίλνιους, στην προσέλκυση επενδύσεων. Το λιμάνι της Κλαϊπέντα από μόνο του συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης αλλά και της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης.


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ


1. Όγκος συναλλαγών - Εμπορικό ισοζύγιο
Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών της Λιθουανίας έχει μια διαρκή αυξητική τάση. Αξιόλογη ήταν η αύξηση το 2004: 17,9% έναντι του 2003.
Το 1998-99 υπήρξε μια ύφεση λόγω της τότε κρίσης στη ρωσική οικονομία. Μετά το 1999 συνεχίστηκε η ανοδική τάση και το 2004 ο όγκος έφθασε τα 60,2 δισ. λίτας, δηλ. 7,4 δισ. ευρώ.
Το 2004 οι εξαγωγές της Λιθουανίας αυξήθηκαν κατά 21% και οι εισαγωγές κατά 15,8% έναντι του 2003.
Η αύξηση του όγκου του εξωτερικού εμπορίου οφείλεται τόσο στην αύξηση των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών της Λιθουανίας.
Το εμπορικό ισοζύγιο είναι διαρκώς ελλειμματικό με αυξητικές τάσεις.

2. Εξωτερικό εμπόριο της Λιθουανίας ανά προϊόν
Το πρώτο εξαγόμενο προϊόν της Λιθουανίας εξακολουθεί να είναι η ομάδα των πετρελαιοειδών στην κατηγορία ορυκτών (26,3% του συνόλου των εξαγωγών), με κυριότερο πελάτη τη Λετονία. Έπονται τα μηχανήματα και συσκευές (13,8% του συνόλου) και τα έτοιμα ενδύματα (11,9%), γυναικεία και ανδρικά, που κατασκευάζονται τώρα στη Λιθουανία για λογαριασμό των ευρωπαϊκών χωρών και ανταγωνίζονται τις δικές μας βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Ακολουθούν τα χημικά (10,0%), τα οχήματα (9,1%) και τα τρόφιμα και ποτά(7,1%).
Οι κατηγορίες των προϊόντων που εξήγαγε η Λιθουανία κατά την τριετία 2002-2004 είναι ορυκτά προϊόντα, υφαντουργικά και υποδήματα και μηχανήματα και συσκευές.

Όσον αφορά τις εισαγωγές της Λιθουανίας, κυριαρχούν τα ορυκτά, τα μηχανήματα και συσκευές και τα χημικά. Έπονται τα οχήματα, τα υφαντουργικά, τα προϊόντα μετάλλων και τα τρόφιμα και ποτά .

3. Εξωτερικό εμπόριο Λιθουανίας ανά χώρα (κυριότεροι εμπορικοί εταίροι)
Από την ανεξαρτησία της Λιθουανίας πριν από δέκα χρόνια, παρατηρείται μια σαφής στροφή του εξωτερικού εμπορίου της χώρας από τις χώρες της ΚΑΚ προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως τις γειτονικές.

Οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Λιθουανίας είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύουν τη Λιθουανία κυρίως με μηχανήματα, εξοπλισμό και αυτοκίνητα. Έπονται οι χώρες της ΚΑΚ (με πρώτη τη Ρωσία), των οποίων το ποσοστό έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα χρόνια πριν την ανεξαρτησία. Οι χώρες αυτές εξάγουν προς τη Λιθουανία κυρίως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και μεταλλεύματα.
Η Γερμανία είναι ο κυριότερος πελάτης της Λιθουανίας, αγοράζοντας το 2004 το 10,3% των λιθουανικών προϊόντων και έπεται η Λετονία (με 10,1%), η Ρωσία (9,3%), η Γαλλία (6,3%), το Ηνωμένο Βασίλειο (5,3%), η Εσθονία και η Σουηδία με 5%.
Ως προς τους προμηθευτές της Λιθουανίας το 2004, την πρώτη θέση κατέχει η Ρωσία (23,0%) και έπονται η Γερμανία (16,8%), η Πολωνία (7,7%), η Ολλανδία (4,0%), η Λετονία (3,8%), η Δανία (3,6%) και η Σουηδία(3,4%).

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά την πορεία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας από το 1993:

ΕΛΛΗΝΟ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (ποσά σε χιλ. ευρώ)
Έτος
Εισαγωγές
Εξαγωγές
Ισοζύγιο
Όγκος συναλλαγών
2000
11.533
9.213
-2.320
20.746
2001
4.563
8.226
3.663
12.787
2002
2.405
8.716
6.311
11.121
2003
3.191
6.848
3.657
10.039
2004
3.373
10.034
6.661
13.407


Πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών πιθανόν να είναι μεγαλύτερες (τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές), διότι αρκετές συναλλαγές γίνονται μέσω τρίτων χωρών (Γερμανία, Πολωνία, Δανία κ.ά.).

4. Οι ελληνικές εισαγωγές από τη Λιθουανία
Μετά τις ασυνήθιστα υψηλές εισαγωγές το 2000 (μεγάλη ποσότητα προϊόντων πετρελαίου όπως προαναφέρθηκε), οι ελληνικές εισαγωγές από τη Λιθουανία άρχισαν να επανέρχονται σταδιακά σε χαμηλά επίπεδα: 4,56 εκατ. ευρώ το 2001 (σημαντική εισαγωγή λιπασμάτων), 2,4 εκατ. ευρώ το 2002, 3,2 εκατ. ευρώ το 2003 και 3,3 εκ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ). Οι εισαγωγές μας από τη Λιθουανία παρουσιάζουν αστάθεια , τόσο ως προς την ποικιλία των προϊόντων όσο και ως προς την αξία. Το 2002 παρατηρείται σημαντική μείωση των εισαγωγών μας, με μεγαλύτερη όμως ποικιλία των εισαγόμενων προϊόντων. Το 2003 και 2004 σημειώθηκε μικρή αύξηση, κυρίως στις επαγγελματικές συσκευές και τα γαλακτοκομικά.

5. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Λιθουανία
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Λιθουανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, είχαν φθάσει στο ανώτατο ύψος τους το 1997 (23,4 εκατ. ευρώ, λόγω της αποστολής τηλεπικοινωνιακού υλικού το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση έργου που είχε αναλάβει η Hellascom στη Λιθουανία).
Το 1998 οι εξαγωγές μας μειώθηκαν κατακόρυφα (2,3 εκατ. ευρώ), με συνέπεια την εμφάνιση σημαντικού ελλείμματος τη χρονιά εκείνη. Από το 2000 φαίνεται πως οι ελληνικές εξαγωγές κυμαίνονται γύρω από ένα ύψος της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ (9,2 εκατ. το 2000, 8,2 εκατ. το 2001, 8,7 εκατ. το 2002, 6,8 εκατ. το 2003).
Οι εξαγωγές μας προς τη Λιθουανία παρουσιάζουν ποικιλία. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα καταναλωτικά είδη όπως καλλυντικά, έτοιμα ενδύματα, φρούτα-λαχανικά, διάφορα βιομηχανικά και χρώματα, ενώ υψηλές θέσεις κατέχουν τα νήματα κλωστοϋφαντουργίας, τα μέταλλα (πλην του σιδήρου) και τα είδη υπόδησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το 2003 οι εξαγωγές ελληνικών σιγαρέττων ήταν μηδενικές, το 2004 πραγματοποιήθηκε εξαγωγή μεγάλης ποσότητας ακατέργαστων καπνών.

6. Η ελληνική οικονομική παρουσία στη Λιθουανία
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας της Λιθουανίας, έχουν καταγραφεί στην αρμόδια υπηρεσία της χώρας αυτής 24 επιχειρήσεις, σε κατασκευαστικές και άλλες, όπως και την τράπεζα Ukio Bankas, στις οποίες έχουν επενδυθεί ελληνικά κεφάλαια. Αρκετές όμως από αυτές έχουν πέσει σε αδράνεια ή υπολειτουργούν. Το ύψος των ελληνικών κεφαλαίων στη Λιθουανία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Λιθουανία, ούτε έχουν δημιουργηθεί δίκτυα διακίνησης ελληνικών προϊόντων ή ιδιαίτεροι δεσμοί μεταξύ ελληνικών και λιθουανικών επιχειρήσεων.

Η ελληνική παρουσία στη Λιθουανία θεωρείται υποτονική. Ομοίως και οι εισαγωγές μας από τη Λιθουανία είναι χαμηλές και ασταθείς. Γενικά, οι Ελληνο-λιθουανικές οικονομικές σχέσεις δεν έχουν φθάσει στο ύψος των προσδοκιών και των δυνατοτήτων μας.

7. Ελληνική αναπτυξιακή βοήθεια προς τη Λιθουανία
Η παρασχεθείσα αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας προς τη Λιθουανία τα τελευταία έτη είχε την έννοια τεχνικής συνεργασίας (3,60 εκατ. δρχ. ή 13.000 δολ. ΗΠΑ το 1997, 3,89 εκατ. δρχ. ή 13.000 δολ. το 1998, 5,36 εκατ. δρχ. ή 18.000 δολ. το 1999, 4,57 εκατ. δρχ. ή 13.000 δολ. το 2000).
Στο πλαίσιο της βοήθειας αυτής, χορηγούνται υποτροφίες και έχουν οργανωθεί σεμινάρια. Για το 2002, όπως και για το 2001, είχε εγκριθεί η χορήγηση δυο υποτροφιών σε Λιθουανούς σπουδαστές, ενώ για το 2003 εγκρίθηκε μία υποτροφία για προπτυχιακές σπουδές. To 2004 δόθηκαν συνολικά 0,45 εκ. ευρώ σε προγράμματα πολιτισμού και αναψυχής, καθώς και σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.